finestral

Reflexions i documents

Thursday, September 21, 2006

HODIERNA (QUESTIONS ACTUALS)

HODIERNA (QÜESTIONS ACTUALS)
Durant els meus anys d'estudi a Roma vaig viure un curs al Col.legi Alemany de Santa Maria dell'Anima. Sóc, doncs, un "animal", com ens deien a Roma. Mentre va durar el Concili Vaticà II, el Col.legi rebia de tant en tant la visita dels pares conciliars i dels teòlegs alemanys, austríacs i suïssos. Van desfilar pel nostre menjador i per la sala d'estar, entre d'altres, Karl Rahner, Hans Küng i Joseph Ratzinger. Eren homes entre els trenta i els quaranta, joves d'esperit, decidits a canviar les coses. Els observadors els deien "els teòlegs teen". Cadascun d'ells palesava el seu tarannà. Rahner estava una mica a la lluna, Küng molt atent als mitjans de comunicació; Ratzinger ho examinava tot filosòficament.
Joseph Ratzinger ha estat tota la vida un "rata de biblioteca". Escolanet a la parròquia, seminarista, professor de teologia, arquebisbe de Munich, curial a Roma: aquest home només ha vist el món per un forat. Els catòlics s'estranyen que aquest papa no fagi res: és que no sap que fer. El càrrec li ve ample. El que necessitava aquesta institució tan important en el món d'avui és un dirigent com els de sempre, italià i murri. No ha de ser català el bisbe de Barcelona? Doncs el bisbe de Roma ha de ser italià.
M'he llegit sencera la seva conferència a la Universitat de Ratisbona. És una excel.lent peça acadèmica, i m'ha alegrat veure que l'antic contertuli de Santa Maria dell'Anima no ha perdut el seu tremp intel.lectual. La citació de l'emperador Manuel II, en una edició acabada de sortir, és una mostra del seu saber enciclopèdic. En un context purament catòlic i universitari, aquesta citació podia ser rebuda amb la més absoluta equanimitat. La primera part de la citació (a l'islam no hi ha res de bo) reflexa l'absoluta incomprensió dels polemistes cristians medievals respecte a l'islam; una mera constatació històrica. La segona part (la religió no es pot estendre per la força) representa el punt central de l'argumentació de Ratzinger. Res a dir si el conferenciant fos un simple professor. Però no ho és. És el cap d'una de les confessions religioses més poderoses de la terra, i la seva obligació era mantenir-se rigorosament dins de l'àmbit de la prudència política. Desenterrar els mots de l'integrisme hereu de les croades en aquests moments en què els soldadets europeus al Líban són titllats de croats no és només una atzagaiada, és una gravíssima imprudència.
Joseph Ratzinger, dóna un senyal més de la teva intel.ligència i dimiteix. T'ho diu un "animal".

0 Comments:

Post a Comment

<< Home