finestral

Reflexions i documents

Friday, October 20, 2006

HODIERNA .(QUESTIONS ACTUALS)

HODIERNA (QÜESTIONS ACTUALS)
IMMIGRANTS. "Le Monde" publica una sèrie de cròniques sobre la immigració clandestina des de l'Africa subsahariana a les Illes Canàries. A l'edició d'avui, dijous 19 d'octubre (la novena de la sèrie), l'enviat especial Robert Belleret, ressenya una conversa amb un habitant de Pikine, al Senegal. L'home explica que el seu pare tenia quatre esposes, i quinze fills. El corresponsal enceta "els problemes de la sobrenatalitat, lligats en part a la poligàmia, que, en lloc de retrocedir, progressa". El seu interlocutor defuig aquest debat. "Això no té res a veure, diu, és la nostra cultura".
Fa pocs dies, el mateix diari ressenyava el drama de 250 immigrants expulsats d'uns locals okupats i refugiats en pèssimes condicions a unes instal.lacions esportives. Un d'aquells homes, sense casa i sense treball fix, tenia sis fills.
Le Monde parlava també fa poc del film "Bamako", una escenificació d'un procés contra Occident per la seva expoliació de les colónies. Sembla que aviat arribarà a les nostres pantalles.
Bamako o no, està clar que si Occident ha expoliat ha de restituir. La misèria de molts països africans és deguda a la explotació irracional dels colonitzadors occidentals. Ara bé, la misèria lligada a la poligàmia i a la sobrenatalitat, són imputables a Occident? També haurem de pagar per aquest "fet de cultura"?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home