finestral

Reflexions i documents

Friday, January 18, 2008

CIVILITZACIONS: ALIANÇA?

ALIANÇA DE CIVILITZACIONS?

Ho repeteixo: res no embriaga al pobre esperit humà com el poder. Des del poder les coses es veuen des d'un biaix distorsionat. Ve-t aquí que un bon home en el poder sent la necessitat de fer alguna cosa per la concòrdia universal, i no se li ocorre res més que crear una estructura de poder. Perquè els pactes i les aliances les fan els poderosos. Els que anem a peu fem converses, diàlegs, trobades, seminaris… Com que no representem res ni ningú, no podem firmar pactes ni aliances. Les aliances s'han de firmar, i les firmen els que representen alguna cosa; els que tenen alguna mena de poder. A Europa hi ha hagut la Santa Alianza, per exemple, i més recentment eren aliats els exèrcits que van derrotar el nazisme. Només pot entrar en una aliança el que té un cert poder, sinó la cosa no té sentit. Imagineu que postulo la meva entrada a l'Alianza de Civilizaciones. Em demanaran què represento, i com que no represento res, no hi podré entrar. En canvi, per entrar en un diàleg de civilitzacions només em demanaran com me dic.
L'espectacle de la recent reunió de la Alianza de Civilizaciones ha estat penós. Qui ha autoritzat el president del govern espanyol de representar la civilització occidental? Com pot el Sr. Erdogan, cap de govern de Turquia, representar la civilització islàmica? Que no són musulmans els kurds? Els polítics presents a la reunió representaven els seus països, poders econòmics i militars. Que pactin el que vulguin, i quan més millor. Però que no pretenguin fer-se els portantveus dels milions d'éssers humans que malden per entendre's millor i conviure en pau al marge de les conxorxes polítiques, militars i econòmiques.
Us sobren els diners? Ja us diré jo una bona manera d'esmerçarlos. Creeu, a Toledo o allà on sigui, una poderosa central de publicació, en paper i digital, de les grans obres de la cultura europea en àrab, hindi, urdu, iraní, kurd, amazig, tamil, quèchua, swahili… , i de traduccions a llengües europees de les grans obres d'aquestes cultures. Aleshores veneu-les a bon preu (no les regaleu, per l'amor de Déu). D'aquesta manera facilitareu el diàleg de tots aquells que vulguin dialogar. Perquè el que cal d'antuvi és la mútua coneixença. Els qui us vau reunir a Madrid massa bé que us coneixieu…

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

clues dismissal directive babaniyazov artf storytellers durban namudnos granularity haridwar liking
lolikneri havaqatsu

7:36 AM  

Post a Comment

<< Home