finestral

Reflexions i documents

Thursday, June 26, 2008

XORIÇOS

Ho sospitàvem, fins i tot ho sabíem, però ens recava de manifestar-ho. Ara ja no podem callar, ho hem de dir: la corrupció ha esdevingut endèmica en els dos grans partits polítics espanyols.
El darrer afer, el d'Estepona, és un més d'una llarga llista. La corrupció urbanística ha podrit el teixit social i econòmic a Andalusia, a Múrcia i a València. No es pot parlar de casos aïllats: una corrupció d'aquesta envergadura no fora possible sense la connivència, o la complicitat, o l'encobriment per part dels més alts dirigents polítics. No creurem de cap manera que l'etern cap del govern andalús ignorés les pràctiques corruptes dels socialistes d'Estepona, ni les d'abans, ni les que vindran. I creiem també que el cap del govern espanyol sap que el cap del govern andalús sap el que sap. És que ens prenen per imbècils?
De corrupció n'hi ha de gran (corruptio maior) i de petita (corruptio minor). La corruptio maior és una amenaça per a la vida democràtica d'un país, car indueix una crònica desconfiança dels governats envers els governants. Els incessants escàndols urbanístics i financers protagonitzats per polítics dels dos grans partits espanyols mina la convivència democràtica a la Pell de Brau.
La corruptio minor afecta a pràcticament tots els que exerceixen el poder; la corrupció és una proprietat essencial del poder. Els estats democràtics poden coexistir perfectament amb aquesta mena de corrupció, que alguns sociòlegs xifren en el 15%.
Exemple de corruptio minor. En aquests dies tots els contribuents espanyols estem rebent el primer lliurament dels 400 euros amb els quals el candidat sr, Rodríguez Zapatero va intentar comprar els nostres vots a les darreres eleccions. Aquesta immoralitat costarà a l'erari estatal més amunt de quatre mil milions d'euros, en uns moments en què ja s'anuncia deficit pressupostari per aquest any. La Comissió Europea ha estirat les orelles al govern espanyol per aquest motiu.
POSTIL.LA. Aquests 400 euros no els vull. Algú em podria informar d'un procediment fefaent per tornar-los?

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

L'estat al que pertanyem sembla talment un cau de corruptes. El fort del cas és que ja ni tant sols ens immutem, gairebé es per veure qui la fa mes grossa.
Uns bons xoriços.

Salutacions des d'Irlanda. Un bloc molt interessant!

9:03 AM  
Anonymous Anonymous said...

L'únic procediment, potser moral i tot, de tornar-los és defraudar hisenda, car és ben segur que ens els cobraran amb escreix. Això, és clar, ben fet: si t'atrapen, no els tornes.

5:34 AM  

Post a Comment

<< Home